Primaria Comunei Oncesti - Bacau

Elemente ale cadrului natural

 

Relieful si geomorfologia.

Teritoriul comunei se incadreaza geografic in sudul Podisului Central Moldovenesc, in zona centrala a Colinelor Tutova, care au directia aproximativ nord-sud si sunt brazdate de paraurile Dunavat, Berheci, Zeletin si Tutova.

Terenul administrativ al comunei, cuprinde un relief deluros si o vale relativ ingusta a paraului Berheci; teritoriul are o forma alungita pe directia nord-sud, in lungul vaii Berheciului, pe cca.11,3 Km, cu o deschidere de cca.3,7 km pe directia est-vest, intre cele doua coline care flancheaza valea Berheciului. In partea sudica, in zona satelor Barboasa – Taula, teritoriul comunei are o deschidere de cca. 6,5 km., ca urmare a intinderii teritoriului pe paraul Barboasa, care creeaza o spartura cu terenuri accesibile, in colina de la sud de paraul Dunavat. Relieful deluros, cu inaltimi mai mari pe colina estica (intre 380-503 m) si ceva mai reduse pe colina vestica (intre 300 – 385 m), este strabatut de torenti si paraie cu vai adanci, cele mai semnificative fiind valea Varzariei, valea Taulei si paraul Barboasa. Paraurile formate in perimetrul comunei sau care traverseaza acest perimetru, nu au format terase ci numai lunci cu deschidere mica; in lungul acestora s-au dezvoltat satele alungite – Tarnita, Satu Nou, Barboasa si Oncestii Vechi iar in zona versantilor linistiti ai colinelor, s-au dezvoltat satele cu ulite in mai multe directii, ca spre exemplu Taula, Dealu Perjului, Oncesti (zona Oncestii Noi).

Clima.

            Comuna Oncesti se gaseste in zona climatului continental, cu influente ale maselor de aer arctic (anticiclonul siberian) in perioada de iarna si de aer cald de tip mediteranian in perioada verii.

Temperatura medie anuala este de 9-10oC.

Zona este strabatuta de curenti reci care se formeaza in lungul vailor si care au in general directi a lor mai frecvente vanturi: fie din nord – vest fie din sud – est.

Climatul zonei se caracterizeaza prin ierni aspre, cu viscole puternice si prin veri calduroase, uneori secetoase, cu precipitatiile cele mai reduse din cadrul judetului Bacau (cca.510 mm fata de un regim de precipitatii de 800 – 1000 mm cat se inregistreaza in zona vestica a judetului). De remarcat ca precipitatiile din cursul verii, au o aparitie neuniforma in teritoriu si un caracter torential, care pot produce dezastre locale de mica  amploare, daca vaile sunt neglijate si necorespunzator intretinute.

Reteaua hidrografica.

            Teritoriul comunei este strabatut de la nord spre sud de paraul Berheci, unul din cele patru parauri principale care separa colinele Tutovei. Atat Berheciul, cat si celelalte parauri de pe teritoriul comunei, colectate de acesta si cu un bazin hidrografic mult mai mic, au un debit mic si o turbiditate mare. Paraul Berheci strabate teritoriul comunei pe o lungime de 11,2 km., fiind insotita albia acestuia de un intravilan apropiat pe toata aceasta lungime. Paraul Dunavat, afluent pe versantul drept al Berheciului, strabate teritoriul extravilan al comunei pe o distanta de cca.2,0 km.

Debitul redus al paraurilor se datoreste saraciei in ape subterane a solului din zona, lisei panzelor de apa subterana in terenuri permeabile, care sa produca izvoare de suprafata si pantei colinelor si constitutiei geologice a acestora, care nu permit acumularea apelor subterane.

Caracteristici geotehnice.

            Geologic, teritoriul comunei Oncesti este alcatuit din depozite sedimentare, sarmato-pliocene, in cadrul carora predomina marnele si argilele cu intercalatii neuniforme de nisipuri gresificate, argile nisipoase si marne cineritice; aceste depozite formeaza fundamentul regiunii, apar de la adancimea de 1,50 – 5,0  m in jos si in multe deschideri naturale de pe vaile cu eroziune mare, pot fi studiate in aflorimente. Astfel de aflorimente geologice au fost cartate in versantul de la est de “Zona intravilan” a satelor Tarnita si Satu Nou, precum si la est de Oncestii Noi, pe valea Varzariei.

Din punct de vedere geotehnic, stratele geologice care intereseaza pentru realizarea constructiilor si a altor lucrari edilitare, sunt cele descrise ca fiind fundamentul regiunii, precum si cele superficiale, cuaternare, formate ca aluviuni deluviale, cu grosime redusa (1,50 – 2,50 m) pe coline sau pe micile depresiuni ale acestora, si  grosime mai mare (3,50 – 5,00 m) in luncile paraurilor.

Aceste formatiuni sunt constituite din prafuri argiloase si argile, pe alocuri nisipoase, in cea mai mare parte umede in zona de lunca si uscate pe coline; realizarea constructiilor va avea in vedere in mod special umiditatea acestor strate, in care se realizeaza fundarea, posibilitatile de crestere ulterioara a acesteia, panta reliefului in zona constructiei, precum si stabilitatea generala si locala a reliefului. In zona de lunca, se va acorda o mare atentie deschiderii vaii, diferentei de nivel fata de albia minora, pentru evitarea zonelor in care ar putea sa se produca inundatii.

In intravilanul celor sapte sate, fundatiile constructiilor obisnuite, cu 1 – 2 nivele, vor fi dimensionate conf, STAS 3300/2-85 pe baza presiunii conventionale de calcul, luandu-se:

–       Pentru terenuri din lunca foarte umede, Pconv = 150 KPa

–       Pentru terenuri de pe coline, uscate sau putin umede, fara pericol de umezire Pconv = 250 KPa.

Datele mentionate sunt pentru adancimea de fundare de 0,80 m care reprezinta si adancimea maxima de inghet, conf. STAS.6054/77.

Pentru orice constructie care se va amplasa in extravilan, se va executa studiu geotehnic pe amplasament. De asemenea, se recomanda efectuarea studiului geotehnic pentru amplasamentele din zona de lunca – in care poate sa apara stratul de mal, nerecomandat pentru fundare si pentru constructii mai deosebite (cu 2-3 nivele sau cu deschideri de peste 5-6 m).

Factori de risc natural.

            Comuna Oncesti se afla in zona unui risc asumat seismic, pentru care calculul structurilor de rezistenta a constructiilor se va face pentru gradul 8 (opt) de seismicitate – conf. S.R.11.100/1/93 si “Zona B” cu parametri seismici Ks = 0,25 si Tc = 1,0 sec. conf. Normativ P100-92 si normelor Indicativ NP – 055 – 01 ale M.L.P.T.L.

Zonele cu potentiale riscuri naturale, reflectate in alunecari de teren si inundatii in zona paraurilor, care ar putea afecta intravilanul, sunt prezentate in capitolul 2.8, pe fiecare localitate separat

This is a static CMS block edited from admin panel. You can insert any content here. ×
This is a static CMS block edited from admin panel. You can insert any content here. ×
This is a static CMS block edited from admin panel. You can insert any content here. ×
This is a static CMS block edited from admin panel. You can insert any content here. ×
jucarii ieftine
afterschool sector 2 bucuresti
beton imprime Paris
stiri botosani
hotel Iasi
tractari auto nadlac
cofetarie Iasi
promovare site
pasta dinti urtekram
creer site web Paris
web design Abu Dhabi
web design Qatar
transport persoane Germania
creare magazin online
promovare site
creare site web
Imobiliare Iasi
servicii contabilitate Iasi
traduceri autorizate Iasi
creare magazin online
promovare Google Adwords
dezvoltare aplicatii web
promovare site web
Campanii de link building
Promovare Google
creare portal imobiliar
creare portal stiri
avocat suceava
Cadastru Suceava
inchirieri Auto Bucuresti
infiintari firme Iasi
infiintare firma Iasi

avocat Iasi
spalatorie haine Bucuresti
beton amprentat